Elérhetőségeink:

Ha kérdése van vagy csak ajánlani szeretne egy üzletet, keressen az alábbi elérhetőségeken:

InterPage Kft. 2112 Veresegyház, Hársas utca 21.
Tel.: +36 20 8033 001
Fax: +1 319-6880
Adószám: 14321436-3-13

Írjon nekünk!

Toggle Upper
Toggle Upper
English version Magyar

Regisztrálás

Válogatás Budapest legjobb üzleteiből   

- és a designvilág legjobb híreiből!
Ön itt jár: Főoldal Exkluzív riportok

Építész, belsőépítész, lakberendező és társaik

Elek Mártonnal, a Geppetto Belsőépítész Stúdió alapítójával beszélgettünk

(Design Guide) - Manapság specializálódnak az otthonteremtéssel kapcsolatos tevékenységek, a határokat nem mindig könnyű meghúzni. Szeretnénk ebben segíteni az olvasóinknak. Kezdjük az építésszel.

(Elek Márton) - Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor az építész emberi tartózkodásra alkalmas épületeket, házakat tervez. Ám ez azért jóval összetettebb dolog. Mielőtt nekiállna házat tervezni, utánajár a lehetőségeknek: feltérképezi a helyi adottságokat, a hatósági előírásokat, a tervezési terület adottságait, esetleg bevon egy geodétát, geológust. Ezzel párhuzamosan felméri a megrendelő igényeit, esztétikai, funkcionális és kényelmi szempontból is. Azaz megismeri, hogyan szeretne élni, milyen teret képzel maga köré és hogyan használná azt. Ezután az építész elkezd gondolkodni, skiccelni, tervezni, rajzolni, egyeztetni a megrendelővel majd a szakági tervezőkkel. Konzultálnia kell statikussal, épületgépésszel, elektromos tervezővel szükség esetén más egyéb speciális tervezőkkel is. A tervezési munka során az építész fogja össze a szakági tervezőket, egyesíti tudásukat, hisz végső soron az ő munkáját segítek mindannyian. Így együtt gondolkodva, tervezve épül fel a ház – egyelőre papíron – az alapoktól a tetőfedésig.

- Akkor ezek szerint itt ér véget az ő tevékenysége..

- Sok esetben a belső tér tervezését is magára kell vállalnia, ám ez nem mindig szerencsés. A fenti feladatok már önmagukban is hatalmas átfogó tudást és jó kommunikációs képességet igényelnek, ezért a legtöbb esetben érdemes egy a belső térre szakosodott tervezőnek átadni a belső tér kialakítását.

- Ki ez az illető?

- Ez a valaki pedig nem más, mint a belsőépítész. A belsőépítész alakítja a belső tereket. Falakat mozgathat, tereket helyez át, funkciókat cserél fel, majd megtölt tartalommal, színnel, anyagokkal, dekorációval, fénnyel. Egyszerűsítve minden olyan elemmel, amitől egy ház otthonná válik. Nem csak otthont teremt, ugyanezt teszi egy kávézó, múzeum, üzlet vagy szálloda esetében is, a különbség a megrendelői igény, funkció, célcsoport, lépték, és természetesen a felhasznált anyagok között van.

- Ez is eléggé komplex feladatnak tűnik.

- Igen. Ez a munka szerteágazó ismeretet követel, hisz szükséges építészeti alapismeret, bútortervezéshez némi faipari ismeret, naprakész rálátás a hazai is nemzetközi design trendekre, termékekre. Azt is kell tudni, hogy ezeket a termékeket, honnan és mennyiért lehet beszerezni, a szaniterektől a lámpákon, tapétákon át a kanapékig. Tudni kell alkalmazni a szakági tervezők tudását, hisz adott esetben a belsőépítész fogja össze az ő munkájukat is, hasonlóan az építészhez. (Gépész, statikus, elektromos tervező, grafikus, webszerkesztő, stb.)
Ezen felül már csak biztos stílusérzék, különböző stílusirányokban való jártasság, csipetnyi pszichológia és remek kommunikációs készség kell,ahhoz hogy valaki jó belsőépítész legyen. Ennek ellenére sokan még ma is azt gondolják, hogy a belsőépítész „csak” berendezi a lakást, ezért gyakran összekeverik a lakberendezővel.

A lakberendező egyszerűen fogalmazva berendezi a lakást. Valójában azért ez is összetettebb dolog. A lakberendező a már meglévő tereket tölti meg színnel, élettel, kész bútorokkal (adott esetben kellő szakértelemmel kisebb bútorokat is tervez), dekorációs elemekkel. Ehhez persze neki is megfelelő térlátásra, forma és stílusérzékre, termék ismeretekre van szüksége. Napi szinten frissen tartva tudását, anyag ismeretét, ami ugye a mai világban már nem kis feladat, hisz a design terméket gyártó cégek nap mint nap dobnak piacra újdonságokat. Ezen felül emberismertre és kommunikációs képességre is nagy szüksége van,hiszen fel kell deríteni hogy az adott megrendelőhöz, térhez mi illik. Hasonló munkát végez az enteriör stílist/ enteriör designer is mint a lakberendező. Az ő feladata adott terek, adott stílus mentén való „felöltöztetése”. Legyen az egy reklámfilm, divatfotózás háttere, lakás, üzlethelyiség, kávézó stb. Vizuális koncepció alapján felöltöztet, a divatvilágból ismert stylisthoz hasonlóan alkalomhoz, funkcióhoz illően, stílusosan.
Az ő tudástárából sem hiányozhat a stílusérzék, anyag és formaismeret, forgalmazók ismerete, aktuális nemzetközi trendek ismerete, és naprakész kell legyen a technikai – technológiai újdonságokban is.

Összességében elmondható tucatnyi helyzet adódhat, amikor belsőépítészre van szükségünk:

 • - komplex terek átlátásához
 • - nagyobb beruházások költségeinek kordában tartására
 • - ha nincsen idő a teljes ingatlanfejlesztés átfogásához
 • - ha bizonytalan vagy a sok stílus között
 • - ha minden vagy semmi se tetszik
 • - a szabályok és műszaki előírások közti kiigazodáshoz
 • - ha összhangot szeretnél a lakás egészében
 • - ha személyes igényedet és elképzelésedet szakemberrel szeretné megbeszélni, tanácsot, véleményt kérni
 • - ha szükséged van tapasztalatra, szaktudásra
 • - lakásvásárláskor a belsőépítész segíthet már sok apró probléma és átalakítási lehetőség feltárásában is
 • - ha igény van különleges ötletekre