Design és trend a konyhában
Kosztolník Csabával a BONO DESIGN Kft. ügyvezetőjével, bútortervezőjével beszélgettünk.
(Design Guide) - Mi jellemzi a legnépszerűbb konyhabútorokat 2013-ban?
(Kosztolník Csaba) - Nálunk leginkább a letisztult, szép vonalú, nemes anyaghasználatú konyhák a favoritok: a magas fényű festett (fehér, beige, cappuccino) bútorok mellett a fafurnéros (amerikai dió, makassar) kivitelek is népszerűek. A konyhapultok és a felettük lévő hátfalak mind gyakrabban kapnak homogén hatású elegáns üveg, dekoros, gránit, vagy corian borítást.

- Ön, mint e témában „bennfentes” mit vár 2014 konyhatrendje kapcsán?
- Tovább erősödik a különleges megoldások és egyedi kivitelek iránti igény, ezért a gyártóknak lépést kell tartaniuk ezekkel az elvárásokkal. A belső vasalatok már mostani konyháinkban is a legmagasabb minőséget képviselik, ezért az ajtók különleges elrendezésére, rejtett vagy különleges fogókra és extra anyaghasználatú konyhafrontokra számítok.
- A konyha világában a konyhatechnikai készülékek jelentik a leginkább változó szegmenset?
- Valóban itt érhetőek tetten leginkább a változások és fejlesztések. A régebben még kuriózumnak számító indukciós kerámialapok ma rengeteg háziasszony mindennapjait teszik könnyebbé. A beépíthető mosogatógépek világában hódítanak a rejtett vezérlésű készülékek, ahol pl. a csúcskészülékeknél a visszamaradó időt egy mini projektor kivetíti a padlóra, így a használó pontosan láthatja, hogy mikor végez majd a mosogatással.

- Átrendezi-e, illetve hat-e az egészséges táplálkozás iránti igény a tervezőkre, fejlesztőkre?
- Természetesen a konyhagépek tervezői kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges ételek készítéséhez szükséges készülékek fejlesztésére. Az indukciós Wok és a Teppan Yaki (japán grill) is egyre több konyhában helyet kap. A témában „régi motoros” gőzpárolók továbbfejlesztett változata a kombi gőz-sütő, mely párolásra, sütésre és kombinált használatra egyaránt alkalmas, így tovább színesítheti az elkészíthető ételek repertoárját.
- Mely szempontok alapján választ egy „klasszikus” magyar vásárló? Itt is ár érzékeny magyar?
- Azt gondolom, hogy vásárlóinkat leginkább a határozott elképzelés és az igényesség jellemzi. Fontos, hogy a konyhára szánt összegből a lehető legmagasabb felszereltségű, csillapított fiókokkal és ajtókkal, jól használható felső- és sarokelemekkel felszerelt konyhát adhassunk.Én nem az ár érzékenységet, hanem a kiváló ár/érték arányra való törekvést és a tudatosságot emelném ki.
- Van-e idei sláger bútorban, kiegészítőkben, technikában?
- Leginkább a LED világítás egyre gyakoribb használata figyelhető meg: a lábazatoktól kezdve a munkalapok élvilágításán át a felső elemekbe rejtett LED profilokig. A másik slágert az egyre halkabbá váló, zajcsökkentett kivitelű fali és sziget páraelszívók alkalmazása jelenti. Harmadikként pedig a kiváló multifunkciós gőz-sütők elterjedése figyelhető meg.

- Van-e tényleges alternatíva az amerikai konyhával szemben?
- Konyháink 70-80%-a amerikai típusú elrendezésben készülnek, mely lehetőséget ad arra, hogy a háziasszony minden szükséges eszközt könnyedén elhelyezhessen és használhasson, ugyanakkor kapcsolatban maradhasson a nappaliban lévőkkel is. A zárt, külön helyiségben lévő konyhák leginkább a felújítások kapcsán kapnak szerepet, ahol már a meglévő alaprajz determinálja az elrendezést.
- Önnek milyen konyhája van és miért esett arra a választása?
- Konyhánkat a lakás alaprajza és a család életvitele okán az amerikai elrendezés szerint alakítottuk ki. Minden könnyen hozzáférhető, szinte karnyújtásnyira van. Rengeteg fiók nyeli el az edényeket, a megemelt sütő és mikró remekül elérhető, a nagyméretű pulton könnyű az előkészítés. Az indukciós főzőlap a félsziget-részben kapott helyet, felette nagy teljesítményű sziget elszívó dolgozik. Fontos szempont volt, hogy a konyhai tevékenységek ne elválasszák, hanem összekössék a családot.
Ízelítő a Bono Design-tól: