Elérhetőségeink:

Ha kérdése van vagy csak ajánlani szeretne egy üzletet, keressen az alábbi elérhetőségeken:

InterPage Kft. 2112 Veresegyház, Hársas utca 21.
Tel.: +36 20 8033 001
Fax: +1 319-6880
Adószám: 14321436-3-13

Írjon nekünk!

Toggle Upper
Toggle Upper
English version Magyar

Regisztrálás

Válogatás Budapest legjobb üzleteiből   

- és a designvilág legjobb híreiből!
Ön itt jár: Főoldal

Amikor a bőrönd cipel TégedMiért hordozzuk a poggyászunkat, ha ő is hordozhat minket? Erre a kérdésre ad választ a Modobag, ami egy bőrönd egy beépített elektromos motorral. Beépített üléssel és lábtartóval szerelték fel, hogy minél kényelmesebb legyen a közlekedés akár az utcán, vagy a reptereken.

A kihajtható kormánnyal vezérelt design-os egyedi elektromos szerkezet maximum 13 km/órás végsebességre képes és egy töltéssel kb. 10 km-t képes megtenni - 80 kg-os vezetővel számolva -. 2 darab USB porton keresztül párhuzamosan töltve egy óra alatt ismét üzemképes lesz ez a nagyszerű "robogó". Ezeknek az akkumulátoroknak legalább 4000 teljes feltöltést is ki kell bírniuk. A Modobag elektromos bőrönd maximális terhelhetősége 118 kg, nettó tömege pedig 9 kg. A bőrönd méretei : 56 cm hosszú, 36 cm magas és 23 cm széles. Specifikációjához hozzátartozik, hogy a váza könnyű alumínium, masszív műanyag - ballisztikus nejlon - borítással lett megerősítve, a zipzárak minőségét pedig a japán YKK garantálja. Opcionális GPS vevő egységgel nyomon is követheti a kényelmes utazását, amit a memóriahabos ülés garantál.

Magyar forintba átszámolva kb. 450.000 Ft-ot kell kifizetnünk, amennyiben élvezni szeretnénk ennek a dizájnos szerkezetnek a funkcionalitását. Guruljunk együtt a bőröndünkkel!

Bővebb infó: www.modobag.com


Lego lakás

A francia designer, Camille Walala egy életnagyságú játékházat készített egy szállító-konténerben a Legó új "Lego Dots" termékcsaládjával. A "Dots-ház" rendelkezik egy átlagos otthon minden helységével - egy nappalival, konyhával, hálószobával és fürdőszobával -, de mindezt kétmillió lego dots elem segítségével készült el. A márka klasszikus téglaelemeivel ellentétben ez az új termékcsalád sík, 2D méretű, különböző színű és formájú lapokkal rendelkezik, melyekkel remekül lehet díszíteni a felületeket.

A Dots elemeket kézzel helyezték el a nagy Lego alap-lapokra, amelyeket különféle rétegelt lemez bútordarabok és lakberendezési elemek felületére szereltek. Az installációval a designer célja az volt, hogy a látogatókat "színek közötti utazásra" hívja.

- "Minden szobának egyedi színvilágot adtam, így a tereknek teljesen eltérő atmosztférájuk lett" - mesélte a tervező.

Az én házam az én váram Mexikóban

Mexikói Egyesült Államok (rövidítve Mexikó) 130 milliós népességű országának Mexico City a fővárosa. Hazánkhoz hasonlóan annak minden hatodik állampolgára fővárosában él. Ebből viszont következik, hogy a főváros elővárosokkal együtt 21 milliós tömeget képvisel. Ez örökös zsúfoltság forrása és a személyes szféra érzetének erős kurtítása. Akik ott laknak, sok városrészben szinte egymás hegyén-hátán élik le életüket. Ebből a szorultságból – ha valaki a telekvásárlást meg tudja engedni magának – az építészet képes kiutat ajánlani. A változatosság adott, mivel a térség nem sík terepen helyezkedik el. *

Az építészet világában egy figyelemre méltó helyi tervező, Sergio Portillo Alarcón elképzelései szerint épült meg a Casa Cumbres, amelyet Mexikóváros (Mexico City) szomszédságában álmodott kőbe, üvegbe és más anyagokba. Nem idén készült el. A monolitikus érzetet az egymáson eltolt blokkok keltik, a lőrésre hasonlító – csak a kifelé néző – ablakok az erődhatást erősítik. Falai kívülről a kandi szemek ellen védenek, belül a fénynek engednek tág teret. Fekvése okán pazar belőle a kilátás. A benne élőknek a magánélete csorbítatlan és garantált. Nemcsak az épületen belül, hanem a több mint 500 m2 nagyságú zárt ingatlan területén lévő belső, szabadba nyíló terekben is.

Az építési technológia környezetre káros hatásait úgy csökkentették, hogy a hegyoldalból kibányászott talaj anyagából préselt földtégla (CEB) egységeket gyártottak, ez adja a falak építőelemét. Kíméletes a környezethez, egyúttal színvilága teljes harmóniát alkot a tájjal. Letisztult formák, minimalista megközelítés. A látványvilágra egy évtized múltán sem un rá majd a pillantás. A tökéleteset nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem amikor már nincs mint elvenni.

* Amúgy a főváros legmagasabb pontja közel 4 km magasan van a tengerszint felett. A mexikói focivébé egyik sokat vitatott helyi adottsága éppen a magaslati oxigéntartalom mennyisége volt. Ugyanezen a magaslaton 1986-ban két másik résztvevő emellett is képes volt 9 gólt rúgni a magyar válogatottnak, akik világbajnokságon résztvevőként Mexikóban voltak utoljára (a többit fotelból nézhették, pedig Mexikó óta volt vagy 8, és csak 4 évenként rendezik).

Az én házam az én váram Mexikóban

www.plataformaarquitectura.cl

Egy megcsavart híd

A norvég Kistefos szoborparkban épült fel egy 2019-ben átadott, egyedülálló új múzeum, ráadásul magyar közreműködéssel. A lenyűgöző, csavart formájú épület, mint egy kártyaköteg kavarog és szeli át a folyót. A BIG alapítója, Bjarke Ingels szerint ez az épület, mint egy "hídlakás", íveli át a Randselva folyót és az új átkelési lehetőséggel felerősíti a park "vérkeringését".
A Bjarke Ingels Group (BIG) első norvégiai épülete ez, de a végső dizájn és a kivitelezés a budapesti székhelyű Baumetall Design cég végezte, akik speciális szoftverekkel készítették el két milliméter vastag, több mint 150.000 alumínium elem elhelyezésével.

Bird of Prey - új koncepció az Airbustól
Az Airbus egy designos ragadozó madárszerű koncepciót mutatott be egy hibrid-elektromos repülőgépre, amelynek elsődleges célja az volt, hogy inspirálja a mérnököket a bionika lehetőségeinek kiaknázására a repülés tervezés területén is. A madarak "hatékony mechanikájának" ihletésével a repülőgép szárny- és farokszerkezeteket egyedileg vezérelt tollformájú csúcsokkal látták el, amelyek segítenek az irányításban, miközben minimalizálják az ellenállást.

Martin Aston, az Airbus vezetője szerint: "Az egész iparág egyik prioritása az, hogy miként lehetne a repülést fenntarthatóbbá tenni - a repülést tisztábbá, zöldebbé és csendesebbé tenni, mint valaha" - folytatta. Hibrid-elektromos meghajtórendszerének köszönhetően a ragadozó madár 30-50% -al kevesebb üzemanyagot égetne el, mint a mai hajtóművek, ami óriási előrelépés lenne a környezetvédelem szempontjából. Ez az elektromos rendszer szénszálas propellereket hajtana meg, ami lényegesen kevesebb zajt is bocsátana ki, mint elődeik.

Formabontó repülőgépA holland KLM légitársaság a szintén holland TU Delft egyetemet kérte fel a formabontó V szárnyú Flying-V repülőgépek koncepciójának elkészítésére, azért hogy a repülés fenntarthatóbbá váljék. Ez a designos koncepció 20% -kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint az Airbus A350, ami korunk egyik legfejlettebb repülőgépe.

Összehasonlítva az Airbus A350-el a V-szárnyú repülő rövidebb a maga 55 méteres hosszával, 17 méteres magasságával, könnyebb súllyal és kisebb légellenállással bír, így lehet a kívánt üzemanyagot megtakarítani. A V szárnyú koncepció rövidebb, de a gép szárnyainak fesztávolsága megegyezik az A350-essel, így a jelenlegi repülőtereken és kifutópályákon is használható lenne, akárcsak az A350-es hangárjai. A kapacitása is megegyezik a 350-essel - 314 férőhelyes lesz és 160 köbméteres lenne a rakodótér -, ami az üzemanyagtartályokkal együtt a szárnyakban kaptak helyet.

A TU Delft tanulmánya szerint a globális légiközlekedés a teljes CO2-kibocsátás mintegy 2,5% -át teszi ki, és ez a százalékos arány gyorsan növekszik, a mihelyst az utasok gyakrabban és távolabb utaznak. Ennek eredményeként tavaly októberben a holland légiközlekedési ágazat bemutatta az intelligens és fenntartható cselekvési tervét, hogy a légi közlekedést környezetbarátabbá tegye, aminek célja a holland légiközlekedés CO2-kibocsátásának 35% -os csökkentése 2030-ig.

Forrás: tudelft.nl

Histheory - Egy valóban elgondolkodtató új társasjátékBokor Gyöngyi fejlesztéséhez köthető az a társasjáték, ami szabadjára engedi a képzeletünket, de közben meglepő szabályszerűségekre tudunk ráeszmélni, s mindezt az építészet és design eszközével. Fiktív, vagy akár valós történelmi eseményből kiindulva csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyen folyamatokat, viselkedésformákat, eseményeket kapcsolhatunk hozzá - a lehetséges forgatókönyvek száma csak rajtunk múlik -. A kapcsolódási pontok egy összetett hálót fognak képezni és a játékban szereplők érdekes felismerésekre tehetnek szert. Ez a játék nem akar semmiféle filozófiát vagy elméletet erőltetni, csupán az a célja, hogy gondolkodjunk. Ismerjük fel a dolgok közötti összefüggéseket, a dolgok mélyén rejlő lehetséges veszélyeket, okokat, és az esetleges jövőbeli történéseket. A fogalmak száma tetszőlegesen bővíthető, de sokat előre definiáltak, hogy abból már izgalmas játékot lehessen összehozni. A lényeg valójában úgyis csak az, hogy együtt gondolkodva, beszélgetve, akár vitázva vegyük észre a történetek mögötti folyamatokat, hálózatokat, és lássuk át, ismerjük fel a történelem - mind a múlt, mind a jövő - mozgatórugóit.

A Design That Educates Award-on dícséretben részesítették a játékot, amit kipróbáltak történelemtanárokkal és gimnazistákkal is, most pedig a sorozatgyártásának előkészítése van folyamatban.

Vector, a házi-robot

Hadd mutassuk be az Anki startup cég fejlesztését, ezt a házikedvencnek szánt robotot, amire elég ha ránézünk és egyből elillan a rossz kedvünk. Funkcionalitásában nem egy túlfejlesztett szörnyeteg, a Snapdragon 1.2GHz-es CPU nagyjából egy okostelefon teljesítményét hozza, de vidám külsejét szerethetővé varázsolja meglehetősen sokoldalú "személyisége". Bármikor tudtunkra adja a pontos időt, vagy akár az időjárást; figyelmeztet, mielőtt odaég a kedvenc házi almás piténk vagy akár HD-s kamerájával fotókat készít, ha megkérjük.

De amiben egyedülálló, az a személyisége és hogy kommunikálhatunk vele. Ugyanis kérdéseket tehetünk fel neki, amikre válaszol, illetve felismeri az embereket. Amennyiben érzékeli, hogy gyengül a szervezete, visszatalál a kis kuckójába (értsd a töltőjéhez :) mindenféle probléma nélkül, ugyanis infravörös scannerével észleli az útjába kerülő akadályokat. De kiválóan reagál a hanghatásokra is. Ha odaülünk mellé, várja az utasításainkat, míg ha hangos zaj veszi körül, ijedten meghúzza magát. Érintőszenzoraival megpróbál a mi kis kedvencünké válni, simogathatjuk, mozgathatjuk, miközben ő érzékeli és reagál rá. Felhőből nyeri folyamatosan a frissítéseket, vagyis egyre okosabb és okosabb lesz. A fejlesztők szerint hozni-vinni fog üzeneteket a gazdáitól.


Az Anki gondolt a gyermekekre is, a 8-14 éves korosztálynak készült a "Cozmo", aki még több érzelem kimutatására képes OLED szemecskéivel. Ő nem fog válaszolni a parancsainkra, viszont megtaníthatjuk újabb és újabb utasításokra, amiket akár mi is létrehozhatunk. Cozmo programozására megtaníthatjuk kisgyermekeinket is, de ha valaki még egyedibbre szeretné szabni a kis robotját és barátja az open-source python nyelvnek, akkor a lehetőségek határa a végtelen. Akár még a következő generációs Cozmot is felruházhatjuk a fejlesztőközösség tagjaként.


Vectorért az online piacon kb. 250 dollárt, átszámítva kb. 70.000 Ft-ot, a Cozmoért pedig 180 dollárt, azaz kb. 50.000 Ft-ot kell fizetni, ha közelebbről is meg szeretnénk ismerkedni velük.

UPDATE! Az időközben megjelent Vector 2.0 most akciósan 277 dollárért kapható, ami átkonvertálva Magyarszágon valamivel több, mint 80.000 Ft-unkba fog kerülni.

Magyarországon sajnos nem lehet levenni a boltok polcáról, továbbra is az online piacokon kapható. De ezért a magasabb árért cserébe jobb kamerát kapott a cuki kis robot, ami komolyabb arcfelismerést képes ezzel végezni. Meg tudja mondani például, hogy melyik házi kedvencünk próbál ismerkedni vele, a kutyánk vagy a macskánk, sőt a kamera előtt álló személy korát is meg tudja becsülni. Előnye még, hogy könnyebben lehet elemet cserélni benne, ami a legelső Vector egyik hiányossága volt. Illetve több játékot is ígért a DDL hozzá.

Hyperloop One kapszula - Az utazás jövője

Hyperloop One kapszula kifejlesztése lett az Elon Musk ötletéből kiinduló projekt. Őmaga 2013-ban kiszállt a fejlesztésből, azóta a Virgin folytatja a fejlesztést ’Hyperloop One’ néven. A Hyperloop One kapszula elve a régmúlt csőpostájának örököse. A nagy cégek zár csőrendszerben levegő túlnyomásos megoldással saját levelezésként fémkapszulákban továbbítottak iratokat a munkatársaknak. Gyorsabb volt, mint egy belső kézbesítő néni. Ha úgy tetszik, ez volt az e-mail analóg őse.

A Hyperloop One kapszula mai változata az elektromágneses tér lebegtető képességét használja ki és a meghajtást úgy oldja meg, mintha a Hyperloop One kapszula lenne az állandó mágnes és a cső a végtelen réztekercs, amelyik mozgás kölcsönhatásával áramot indukál.

A tudományoskodás helyett a tény az, hogy a Hyperloop One kapszula zárt csőrendszerben képes haladni, ötvözi a túlnyomás és az elektromágnesesség előnyeit. 700 mérföldes sebességre is képes, ami megfelel több mint 1100 km/órás vágtatásnak. Ez lepipálja a polgári légiközlekedés 900 kilométeres utazósebességét és megszabadít a többórás reptéri várakozástól és a repülés velejáró kellemetlenségeitől.

A jövőben akár pár óra alatt átszelheti az USA keleti és nyugati partjának távolságát.

A Hyperloop One kapszula belső kialakítása révén nem utasok üldögélnek a üléseiken, hanem közlekedő eszközöket fogadhat magába, amiben az utas tartózkodhat. Különleges formaterve és maga a hagyományokkal szakító ötlet az emberi elme határtalan találékonyságára jó példa.

Hyperloop One kapszula

Red Dot Design múzeum - a fejlődő forma tárháza

Red Dot Design múzeum működik a németországi Essen városában (Gelsenkirchener Straße 181.), ahol németes alapossággal gyűjtik és dokumentálják az ipari formatervezés díjazott eredményeit. Kétezer darabos, egyre bővülő kiállítási tárgyával a világ leggazdagabb formatervezési gyűjteménye.
Évente pályázat formájában lehet benevezni a díj elnyerésére. Különféle, iparágakra lebontott kategóriák sorolják a pályaműveket és a díjazottak termékei kerülnek be a múzeumba.

A Red Dot Design múzeum az UNESCO örökség részét képező Zollverein szénbánya komplexum területén létesült. A hely 1997 óta otthona a múzeumnak, korábban több mint 40 évig különféle létesítményben bővült (könyvtár, átépített zsinagóga, Krupp vállalat ”ipari forma” kiállítóterem) a törekvést ugyanazon a módon de más-más helyen megtestesítő gyűjtemény. Benne a merész ötletek és újító formamegoldások mutatják be a tervezés mint folyamat fejlódését.

A múzeumban jelenleg 45 ország ipari művészeinek szellemi terméke látható megvalósult formában. A Red Dot Design múzeum egyik különlegessége, hogy jónéhány díjazott tárgy nemcsak holt kiállítási darab, hanem kézbe is vehető és kipróbálható.

Dizájn iránt fogékony és a kiállításra kiváncsi közönségnek belépő utalvány €6.00 öszegben váltható.

/képek és forrás:/ www.red-dot-design-museum.de

Red Dot Design múzeum

Cartier ösztöndíjas Fábián Veronika ékszertervező kiállítása az Erdész Galériába

Fábián Veronika az egyetlen diák a világhírű Central Saint Martins (University of the Arts London) egyetemen, aki eredetileg gazdaságpolitikából diplomázott és évekig kockázatelemző volt kereskedelmi bankokban. A londoni iskola olyan volt diákokkal büszkélkedhet, mint Alexander McQueen, John Galliano vagy Stella McCartney. Nemzetközi a csapat és kifejezetten kompetitív a légkör, nem könnyű kitűnni. Az elnyert ösztöndíjak és versenyeredmények jelzik vissza objektíven Veronika korai sikereit.
Művész szülők gyerekeként (édesapja festőművész, az édesanyja a Nemzeti Galéria restaurátora, Munkácsy díjas) adott lett volna a pálya, mégis tett egy jó 10 éves kitérőt, a Közgáz után a banki karrierrel. Így, amikor a Közgázra járt, mindenki azt kérdezte, hogy miért akar közgazdász lenni. Most meg mindenki azt, hogy miért művész. A fia születése késztette arra, hogy újraértékelje az életét és akkor döntött a pályamódosítás mellett.
Több dizájnverseny és szakmai ösztöndíj nyertese, a Cartier 2017-es ösztöndíjasa, megnyerte többek között a londoni bőrművesek céhének dizájndíját, az angol Theo Fennell és a budapesti Ékszerek Éjszakájának pályázatát. Idén márciusban jó pár ékszere szerepelt a müncheni ékszerhéten, de kiállították darabjait Lille-ben, Londonban, Madridban, augusztus végen pedig Szentendrén az Erdész Galériában lehet megtekinteni ékszereit. Leginkább a kortárs ékszer érdekli, témaválasztását nagyban befolyásolják az ékszerek terén kialakult konvenciók. Sokszor felismerhető tárgyakat, tradicionális formákat használ, amiket új kontextusba helyezve olyan kérdéseket tud megfogalmazni, mint például hogy mi tesz egy ékszert ékszerré, mi az ékszer vagy mi az érték.

A kiállítás 2017. augusztus 25-én pénteken 21 órakor nyílik Szentendre éjjel nappal nyitva program keretében.

Megnyitja: Grecsó Krisztián író, költő
Lemezlovas: Mesterházy Ákos
A kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg hétfő kivételével 10-18 óráig.
E: art@galleryeredesz.hu
T: +36 309 665 855
Erdész Galéria és Design Szentendre, Bercsényi u. 4.

BeachEgg - a zavartalan strandolásért

A magyar Virgo startup cég első nagy dobására készül a Beachegg termékével. Ha Ön félt otthagyni értékeit a strandon vagy zavarta, hogy valakinek mindig őrizni kellett őket, itt a ragyogó megoldás. A masszív borítás mellett többszintű védelem biztosítja zavartalan fürdőzésünket. Megmozdításra csipog, majd riasztja a strand biztonsági őrét és a tulajdonost egy speciális Bluetooth-os karkötő révén, továbbá egy mobil alkalmazás és a beépített GPS adó segítségével, ha még van tolvaj, aki a kezében rohangálna a tojásunkkal, könnyedén megtalálhatjuk. A tervek szerint a Beacheggeket bérelni lehet majd, nagyjából 5 euro/nap áron (1500 Ft).

Beachegg - how does it work?

WATCH: Beachegg is a personal mobile safe to keep your valuables safe on the beach with IoT technology. We did hard work for finishing our product video. Thumbs up for our awesome creative team for this job! We really love it do you?

Közzétette: Beachegg – 2016. március 2.

Közeledik a kötelező törzstőke emelés – Milyen módon teljesíthetik a cégek?

Talán már minden érintett tud róla, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak legkésőbb 2016. március 15. napjáig meg kell felelniük az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek. Nagyon sok kft. esetében e kötelezettség egyben azt is jelenti, hogy törzstőkéjüket fel kell emelni legalább 3.000.000,-Ft-ra. Jobb a törzstőke emelésre időben felkészülni, és nem az utolsó pillanatban rohanva intézkedni, ezért nézzük meg, milyen módokon lehetséges a törvényi kötelezettség teljesítése.

Törzstőke emelés újabb vagyoni hozzájárulással

A törzstőke emelés kézenfekvő módja, ha a tagok maguk bocsátják rendelkezésre a törzstőke 3.000.000,-Ft-ra emeléséhez szükséges összeget. Ez történhet a tagok által a kft. javára való pénzbefizetéssel, de akként is, hogy a tagok nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást (apportot) bocsátanak a társaság rendelkezésére. Apport nem csak tárgyi eszköz lehet, hanem például a tagot illető, értékkel bíró jog is, pl. bérleti jog, egyes szerzői jogok, vagy a tagot illető követelés.
A tagok által a törzstőke emelés keretében befizetett összeggel, ill. átadott apport értékével az adott tag törzsbetéte arányosan növekedni fog. Talán kevesebben gondolnak rá, de a törzstőke emelés új tag belépésével is megvalósítható. Ilyenkor a szükséges tőkét az új, belépő tag fogja részben vagy egészben szolgáltatni.

Törzstőke emelés a cég vagyonából

A tagok pénztárcáját közvetlenül kisebb mértékben érinti az, ha a törzstőke emelésre a cég vagyonát használják fel. Erre akkor van lehetőség, ha a cég rendelkezik olyan vagyonnal, ami a törzstőke emelésre fordítható, és a felemelt törzstőke nem haladja meg a társaság saját tőkéjét. Saját tőke alatt a tulajdonosok által a cég rendelkezésére bocsátott tőkét, valamint azt a tőkét kell érteni, amelyet a tulajdonosok az adózott eredményből hagynak a vállalkozásban. Így a saját tőke része pl. a törzstőke, az eredménytartalék, valamint a mérleg szerinti eredmény is.
Ha ilyen módon szeretne a cég törzstőkét emelni, akkor mindenképpen javasolt, hogy a cég előzetesen egyeztessen a könyvelőjével, annak megállapítása érdekében, hogy az emeléshez szükséges vagyonnal rendelkezik-e. A legtipikusabb eset talán az eredménytartalék felhasználása a törzstőke emelés keretében.

Mit lehet tenni, ha nincsen elegendő forrás?

Ha a tagoknak nem áll rendelkezésükre egyösszegben a törzstőke emeléshez szükséges összeg, és a cég vagyonából sem lehet törzstőkét emelni, vagy pedig e lehetőségek egyikével sem kívánnak élni, akkor sincs minden veszve.
Az új Polgári Törvénykönyv lehetőséget ad arra, hogy a tagok a törzstőke emeléshez szükséges pénzbeli hozzájárulásukat akár több évre széthúzva, a cég által termelt nyereségéből fedezzék. Ebben az esetben lényegében a társaság fogja kitermelni ezen összeget a jövőben.
Persze ennek a megoldásnak vannak hátrányai is, mert a törvény előírja, hogy a társaság mindaddig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg a tagok a törzstőkét a nyereségből fel nem töltik a megfelelő szintre. A másik hátránya e megoldásnak, hogy amíg a nyereségből nem sikerül feltölteni a törzstőkét, addig a tagok a hiányzó összeg erejéig a saját vagyonukkal is felelnek a cég tartozásaiért.
Ha pedig a kft. semmilyen módon nem tudja teljesíteni a minimális törzstőke követelményt, akkor lehetősége van átalakulni olyan formába, amely feltételeinek meg tud felelni, pl. betéti társasággá vagy közkereseti társasággá, illetve egyesülhet is más céggel. Ha ezek egyikével sem tud vagy nem akar a társaság élni, akkor működésének megszüntetéséről is határozhat.

Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd, Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda, 1094 Bp., Ferenc körút 39. IV/1.
www.megbizhatougyvediiroda.hu; www.kocsis-iroda.hu; tel.. tel./fax: (06-1)266-6621;
Érthető Jogi Tudástár Webáruház http://www.kocsisiroda.shoprenter.hu

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Az ajándékozás az emberi kapcsolatok egyik legszebb megnyilvánulása, mindazonáltal egyben egy szerződés is, az ajándékozó és a megajándékozott között. A nagyobb értékű vagyontárgyak, például ingatlanok ajándékozása különösen megszaporodott, mióta az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes lett. Néha viszont előfordulhat, hogy az ajándék visszakövetelése válik szükségessé. Milyen esetekben teheti ezt meg az ajándékozó?

Milyen ajándék követelhető vissza?

Kizárólag olyan ajándék visszakövetelésére van lehetőség, amely a szokásos ajándék mértékét meghaladja. Hogy mi tekinthető szokásos mértékű ajándéknak az több körülménytől függ, például az alkalomtól, amire tekintettel az ajándékozás történt, az érintettek társadalmi, vagyoni helyzetétől, az általános szokásoktól. Rendszerint például a gépjármű ajándékozását már a szokásos mértéket meghaladó ajándéknak szokták tekinteni.

A létfenntartás veszélyeztetése

Az ajándék visszakövetelésének egyik esete, ha az ajándékozás után bekövetkezett változások miatt az ajándékozónak az ajándékba adott dologra létfenntartása érdekében szüksége van. Ilyenkor is csak akkor kérhető az ajándék visszaadása, ha ez a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A létfenntartás veszélyeztetését az érintettek összes körülményei alapján lehet megállapítani, amelynek során nem csupán a pillanatnyi helyzetet kell figyelembe venni, hanem a jövőbeli, előre látható kilátásokat is. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyi nehézség nem teremthet alapot az ajándék visszakérésére. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag maga az ajándék tárgya követelhető vissza. Ha az ajándék már nincsen meg, mert például a megajándékozott már eladta, akkor az ajándék helyébe lépő értéket (pl. vételár) már nem lehet visszakövetelni.

Súlyos jogsértés elkövetése

Az ajándékozó abban az esetben is visszakövetelheti az ajándékot, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Súlyos jogsértésnek nem pusztán a bűncselekmény elkövetése minősülhet, hanem polgári jogi jogsértés is, például a személyiségi jogok megsértése. Természetesen a körülményeket ebben az esetben is figyelembe kell venni, így például a felek egymáshoz való viszonyát, vagy azt, hogy az ajándékozó közrehatott-e a sérelem elkövetésében. Ebben az esetben viszont arra is lehetőség van, hogy az ajándék helyébe lépett értéket követelje vissza az ajándékozó. Viszont nem lehet visszakövetelni az ajándékot, ha a sérelmet az ajándékozó megbocsátotta, vagy az ajándékot hosszabb ideig nem követelte vissza.

Meghiúsult feltevés

Az ajándék visszakövetelhető akkor is, ha a felek számára az ajándékozáskor ismert feltevésre figyelemmel került sor az ajándékozásra, és e nélkül az ajándékozás meg sem történt volna. Ilyen lehet például, ha a szülők az élettársi vagy házassági kapcsolat tartós fennmaradására vonatkozó feltevéssel ajándékoznak ingatlant gyermeküknek és élettársának, házastársának. Ha ez a feltevés utóbb meghiúsul és a kapcsolat nem lesz tartós, a szülők az ajándék ingatlant visszakérhetik. Lényeges feltétel viszont, hogy a feltevésnek a megajándékozott számára is ismertnek kell lennie, tehát az ajándékozó titkos feltevései, reményei nem minősülnek ilyennek. Az is szükséges, hogy a feltevés reális, ésszerű, és konkrét legyen. Ebben az esetben is érvényes az, hogy ha az ajándék már nincs meg, de a helyébe lépett érték igen, akkor ez is visszakövetelhető.
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd, Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda, 1094 Bp., Ferenc körút 39. IV/1.
www.megbizhatougyvediiroda.hu; www.kocsis-iroda.hu; tel.. tel./fax: (06-1)266-6621;
Érthető Jogi Tudástár Webáruház http://www.kocsisiroda.shoprenter.hu

Felhasználható-e a titokban készített hangfelvétel a peres eljárásban?

Viszonylag gyakran előfordul, hogy egy per során valamelyik peres fél engedély nélkül készített hangfelvétellel szeretné bizonyítani az állításait. Fel lehet-e használni az ilyen felvételeket, és figyelembe veszi-e a bíróság az engedély nélkül készített hangfelvételt a döntés meghozatalakor?

A személyiségi jogok védelme

A képmáshoz és hangfelvételhez való jog természetesen a személyiségi jogok körébe tartozik, így a törvény védelemben részesíti, és e jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A Polgári Törvénykönyv egyértelműen rendelkezik arról, hogy nem csupán a hangfelvétel felhasználásához, hanem már az elkészítéséhez is az érintett személy hozzájárulása szükséges. Azaz már pusztán egy titkos hangfelvétel elkészítésével is megvalósulhat a személyiségi jog megsértése.

Felhasználható-e polgári perben?

A polgári perben a bizonyítás egyik alapelve a szabad bizonyítás elve. Ez azt jelenti, hogy a törvényben csak nagyon kevés korlátozás van a bizonyítékokkal kapcsolatban, és a törvény rendszerint nem szorítja keretek közé, hogy a perben milyen bizonyítási eszközök és bizonyítékok használhatóak fel. Főszabályként minden olyan bizonyíték felhasználható, amely a tényállás felderítésére alkalmas. A polgári peres eljárásról szóló törvény tehát nem tilalmazza az engedély nélkül készített hangfelvétel bizonyítékként való felhasználását. A bírósági gyakorlat is amellett foglal állást, hogy az ilyen hangfelvétel a peres eljárásban felhasználható, annak ellenére, hogy az engedély nélküli felvételkészítés személyiségi jogsértést valósít meg. A gyakorlat ezt azzal indokolja, hogy bár mindenkinek joga van a személyes jogok védelmére, azonban e jogát senki sem alkalmazhatja visszaélésszerűen. Márpedig, ha az illető azért hivatkozik a hangfelvétel kapcsán a személyiségi jogainak megsértésére, hogy ezzel a tényállás felderítését akadályozza, esetleg saját hamis állítását leplezze, akkor nem járhat sikerrel. Így nem hivatkozhat erre például az olyan adós, aki a hangfelvételen elismeri, hogy kölcsönt kapott másik féltől, aminek visszafizetését ígéri, és a kölcsön tényének bizonyítására ez a felvétel szolgálna.

Amennyiben a bírósághoz engedély nélkül készített hangfelvételt nyújtanak be egy perben, akkor mindenekelőtt a bíróság megkérdezi az érintett felet, hogy a felhasználáshoz hozzájárul-e. Amennyiben igen, akkor a hangfelvétel minden további nélkül felhasználható és figyelembe vehető. Ha a válasz nemleges, akkor a bíróság azt is mérlegeli, hogy szükséges-e egyáltalán a hangfelvétel felhasználása, nem bizonyította-e már a peres fél e nélkül is az állítását, illetve állnak-e rendelkezésére más bizonyítási eszközök is. Ha az eljáró bíróság úgy látja, hogy a hangfelvétel felhasználása mindenképpen szükséges a bizonyító fél állításának igazolásához, akkor azt a másik fél engedélye nélkül is fel fogja használni.

Teljesen más a helyzet persze büntetőügyek esetén, ahol a törvény tiltja az olyan bizonyítékok figyelembe vételét, amelyekhez a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság bűncselekmény útján, vagy más tiltott módon jutott.

Kaphat-e sérelemdíjat a sértett?

Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha az a személy, akiről a perben felhasznált titkos hangfelvételt készítették beperli a felvétel készítőjét, illetve felhasználóját a személyiségi jogának megsértése miatt. A Polgári Törvénykönyv alapján a személyiségi jogok megsértése miatt járó sérelemdíj megítéléséhez a jogsértés tényén kívül további hátrány bizonyítása nem szükséges.

Ebben az esetben a felvételt készítő, felhasználó személy nyilvánvalóan felelősséggel tartozik a jogsértésért, és a bíróság az összes körülmény mérlegelésével dönt arról, hogy a jogsértés megvalósult-e, és ha igen, annak milyen súlya volt. Ismert olyan korábbi bírósági ítélet, amely elutasította a hasonló helyzetben pert indító felperes keresetét, és nem állapított meg jogsértést, mivel a személyiségi jogvédelem ilyen módon való gyakorlását visszaélésszerűnek és illetéktelen előnyre törekvésnek ítélete. Tehát a bíróság nyilvánvalóan azt is figyelembe venné ilyen esetben, hogy milyen célból (jogos igény bizonyítása) készült a hangfelvétel, és miként került felhasználásra.

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd, Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda, 1094 Bp., Ferenc körút 39. IV/1.
www.megbizhatougyvediiroda.hu; www.kocsis-iroda.hu; tel.. tel./fax: (06-1)266-6621;
Érthető Jogi Tudástár Webáruház http://www.kocsisiroda.shoprenter.hu