Elérhetőségeink:

Ha kérdése van vagy csak ajánlani szeretne egy üzletet, keressen az alábbi elérhetőségeken:

InterPage Kft. 2112 Veresegyház, Hársas utca 21.
Tel.: +36 20 8033 001
Fax: +1 319-6880
Adószám: 14321436-3-13

Írjon nekünk!

Toggle Upper
Toggle Upper

Regisztrálás

Válogatás Budapest legjobb üzleteiből   

- és a designvilág legjobb híreiből!
Ön itt jár: Főoldal Exkluzív riportok

Interjú olaszbútor-függőkkel

(Design Guide) - Honnan a név? Mobili Mánia?

(Tóth-Kelemen Ildikó - Mobili Mania) - Mániákusan szeretjük a design bútorokat innen a „mania”, és egyúttal olasz bútor függők vagyunk így tehát a „mobili”, vagyis Mobili Mania.

- Hogyan változott meg a magyar vásárlók érdeklődése, igénye a válság hatására?

- A válságot követően talán kevésbé költenek nagyvonalúan a magyarok, de a külföldiek is hasonlóképp vannak vele. Még korábban könnyebben adtak ki nagyobb összegeket egy-egy új projektre vagy egy új bútordarabra ma már talán jobban átgondolják, hogy mire költenek, és sajnos sokszor idő előtt kimerítik a költségvetést.

- Magánlakásos projekt versus éttermek, szolgáltatók. Hogyan alakult az utóbbi időben az érdeklődők, vásárlók összetétele?

- 2008-09-ben kifutottak a projektek, onnantól sokkal inkább a magánügyfelek kezdtek jelentkezni. Most azonban ismét visszatérni látszanak a be nem fejezett és az új projektek, de ezek már sokkal árérzékenyebbek, mint korábban.

- Megjelentek-e új vásárlói szokások?

- Manapság egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy előbb internetről, design blogokról és egyéb fórumokról tájékozódnak az ügyfelek és aztán keresnek fel bennünket. Ez részben leegyszerűsíti a munkánkat, de egyúttal be is korlátozza a vásárlókat, hiszen így nem találkoznak a teljes választékkal.

- Hogyan lehet talpon maradni?

- Ezt a kérdést magam is mindennap felteszem… De valahogy mégis sikerül immár 15 éve talpon maradni, minden válság és egyéb nehezítő körülmény ellenére is! Bizonyára a megfelelő termék-portfólió lehet a válasz. Igyekszünk az ügyfeleknek széles termékskálát előteremteni, hogy mindenki megtalálja azt, amit keres. Jelen helyzetekben fontos szerepet játszanak a megfizethető árfekvésű alternatívák.

- Mi jellemzi az idei lakberendezési trendet?

- Mindenekelőtt az időtállóságot mondanám. Emellett pedig a puritán letisztult szögletes, minimál formavilág mellé bejöttek az ún. „cozy”, barátságos, otthonos stílusjegyek és anyagok. Visszaszorulni látszik a fém, egyre több fát használnak, azon belül is a melegebb árnyalatokat. Újra előtérbe került például a dió, és emellett egyre inkább preferálják a természetes minőségi, időtálló anyagokat.

- Mely termékek, tárgyak a legkeresettebbek? legnépszerűbbek? Miben gondolkoznak az üzletbe betérő vevők?

- Nehéz megmondani. Attól függ, hogy milyen célra mit keresnek; hogy közületi projektről vagy magánlakásról van szó. Szükség szerint kanapékat, székeket, lakástextilek, tapétákat és kiegészítőket is keresnek.

- Ha szabad fejlesztési kereted lenne a bemutatóterem bővítésére, miben gondolkoznál?

- Többet rendelnék a Casina ’I Maestri’ sorozatából.

- Hol hogy áll most a lakberendező képzés nálunk?

- Jelenleg több lakberendező-képzés is jelen van az országban. Szerencsére találni jó színvonalú képzéseket, így aki tényleg komolyan veszi a szakmát, kemény munkával és sok tanulással elsajátíthatja a szükséges szakmai tudást.

- Adoptálhatók-e olasz, francia stb. receptek magyar lakberendezési üzletekbe?

- Természetesen igen. Az egyre szélesebb rétegek számára elérhető lakberendezési magazinok és egyéb internetes fórumokon és megosztó oldalakon számtalan stílussal lehet találkozni a világ bármely pontjáról. Sokszor keresnek akár olasz vagy skandináv stílusú bútorokat és kiegészítőket, amelyeket az igényeknek megfelelően tökéletesen lehet alkalmazni a hazai lakberendezésben is, de mindenestre tudni kell alkalmazkodni a magyar viszonyokhoz.

- Szín-tézis, avagy: 2013 trend színei melyek és ez hogyan van jelen (ha igen) nálatok?

- A tavasz közeledtével a lakberendezésben is mindig előtérbe kerülnek az élénk színek, ekkor bátrabban kacérkodnak az ügyfelek a színekkel. De idén a sárga, a kék és természetesen a Pantone által meghirdetett év színe: smaragd zöld, amely észrevehető például az angol Designers Guild idei kollekciójában is, vagy a spanyol Gandia Blasco szőnyegeinél.

- Mikor érdemes a lakberendezőt bevonni a tervezésbe? A lakás/ház tervezésekor vagy ha már állnak a falak?

- Legcélszerűbb a lakberendezőt már a kezdetekkor bevonni, mert sok olyan szakmai dologra figyel a tervezés fázisaiban, ami nem jut eszébe a laikusoknak, csak akkor amikor már késő, és nehéz változtatni. A lakberendezőnek olyan műszaki dolgokra is figyelni kell, hogy hova kerüljön egy elektromos kiállás, pontosan hol helyezkedjenek el a világítótestek, amelyekre a laikusok sokszor csak a „díszítés” fázisában gondolnak, holott ezt a jó tervező már a falakkal és a berendezéssel együtt megtervezi, így elkerülhetők a rossz helyre került kapcsolók és lámpák. De alapvetően bármikor bevonható a tervezésbe, az igényektől függően. Ha valaki csak a bútorok elrendezésében, a színek, anyagok, a stílus vagy csak egyetlen helyiség megtervezésében kéri a lakberendező segítségét, az sem jelent problémát.

- Régit újjá átalakítani vagy újat berendezni? Melyiket szereti jobban? Melyik munka jelenti a nagyobb kihívást?

- Munkafüggő. Szeretünk újat alkotni, de azt se utasítjuk vissza, ha egy ötletes átalakítással megreformálhatjuk a teret. Együttműködve a Langmyd Compact kezdeményezéssel éppen a már meglévő tereket próbáljuk újjá varázsolni a megfelelő szakemberekkel. Ilyenkor az igényeknek megfelelően próbálunk újjá varázsolni egy-egy olyan lakást, irodát, de akár éttermet, ami sok fejtörést jelentett a tulajdonos számára. Jelentős változásokat lehet előidézni például már néhány kiegészítő bútor, textil segítségével és egyéb szakmai praktikákkal.

- 20-30 évvel ezelőtt még nem volt jellemző, hogy lakásaink berendezéséhez szakember segítségét is igénybe vegyük. Manapság kikre jellemző, hogy felkeresik Önöket?

- Korábban többnyire nagyobb projekten dolgozó építészek és lakberendezők kerestek fel bennünket, de ma már a magánszemélyek is éppúgy betérnek hozzánk. A legideálisabb, amikor a lakberendező az ügyféllel együtt keres fel bennünket, így helyben megoldást tudunk találni, és kölcsönösen tudjuk egymás munkáját segíteni. Úgy gondolom, hogy ha valaki szakemberrel tervezteti meg a lakását/házát akkor sokkal időt állóbb teret kaphat, amely alkalmazkodni tud a család folytonosan változó igényeihez és időt, energiát, és adott estben pénzt spórolhat meg magának.

Képgaléria: